Забрави за Jobs-а! Община Велико Търново раздава по 13 500лв. заплата на месец

инж. Стоян Витанов- общински съветник, Велико Търново

Космически надници по над 600 лв. на ден за реставратори и строители на малка селска църквица са само един от фрапиращите граждански договори, по които плаща община Велико Търново, разкри пред екипа на мобилното приложение Civi общинският съветник от болярския град  инж. Стоян Витанов. Наскоро той и колегите му от групата на БСП поискаха от кмета Даниел Панов да им предостави информация за всички контракти и „външни услуги“, за които местната хазна плаща с парите на данъкоплатците.

„Има доста фрапиращи факти, най-съмнителният е, че на строители и реставратори са давани  по над 13 хил.лв. месечно. При  22 работни дена излиза, че дневно майсторите изкарват по 614  лева. Не знам какви са тези заплати, преценете сами“, коментира Витанов и като доказателство показва справка за изплатените суми по граждански договори.

Подписи заверка на списък с граждански договори, скючени с Община Велико Търново

Извадка с граждански договори на Община Велико Търново, изтояник: БСП

Парите са дадени на четирима човека. Миглена Прашкова, Пламен Стефанов, Дияна Тотева и Петър Първанов са получили за месец между 13 335 и 13 541 лв. по Граждански договори, които са им изплатени преди близо година (като средната заплата за страната е около 1 100). Наша справка  показа, че тогава между кметството и тях е сключен контракт за ремонт на иконите и иконостаса на църквата „Св. Богородица“ в с.Плаково. Храмът не е от най-ценните в региона и е правен сравнително късно – вероятно от ученик на Колю Фичето и е осветен през 1847-ма.

633 лв. месечно за поддръжка на фейсбук страница

Друг странен харч, според БСП – съветниците е за поддръжката на Фейсбук страница на общината. Парите се дават ежемесечно като абонамент, сочат документи, с които местните парламентаристи разполагат. Когато обаче решили да отворят страницата не успели да я намерят, а попаднали единствено на личната страница на кмета. „Има профили в социалната мрежа с името „Община Велико Търново“, но единствената страница „Община Велико Търново“ не е създадена от представител на институцията, а от случаен гражданин, който не получава възнаграждение за това.

ФБ търсена с ключови думи: „Община Велико Търново“

Само за съпоставка – най-голямата  група в социалната мрежа – „Дивотия до шия във Велико Търново“ , която е близо 30 хил. члена се администрира напълно безплатно и проверихме този факт“, коментират още червените, които се канят да отправят и специални питания по темата с харчовете.

6 900 лв. харчове за „безплатни“ ксерокопия

Общинските съветници изтъкнаха и други любопитни договори с крупни финансови параметри, които община Велико Търново плаща с парите на данъкоплатците. Така например с договор са платени 6900 лв. за изготвянето на копия на документи за дължими ренти. „Копия на документ се правят с обикновен ксерокс и се заверяват безплатно. Общината има цял отдел , свързан с горското и селското стопанство и е нелогично да харчи такива пари за отделни услуги, които самите служители извършват. Това е все едно вкъщи да купувате прах за пране, да имате пералня и отделно да наемете консултант да ви учи как да перете“, сравнява Витанов.

Той и колегите му недоумяват и защо на  външен експерт са дадени 2500 лв. по договор за две седмици, за да даде мнение относно работата на отдел „Вътрешен одит“ на кметството. Идентична сума е платена и на археолога Хитко Вачев за „мнение“ относно разширяване на мултимедийния посетителски център със силиконовите фигури. „В момента анализираме всички граждански договори и външни услуги и ще запознаваме обществеността и съответните органи при нередности“, категорични са общинските съветници от опозицията.

2 коментара

  • Стоян Витанов е дебил

    Да наречеш „майстори“ доказани авторитети като Пламен Събев, Диана Тотева, проф. Хитко Вачев, трябва да си най-големият простак на света.

  • Силвия Иванова

    Относно тия 13 хил. – не са месечно а са за 01.10 до 15.11 – това е период за извършване на реставрацията не е месечна заплата. Реставрацията е много специализиран и трудоемък процес, така че не бива да се коментира по този начин.