10 юбилейна ветроходна регата „Черноморец Бургас” 2018

Петък 22.06.18 е празничен ден в Бургас. Граждани и гости на града ще могат да се насладят на официалното откриване на традиционното ветроходно състезание. За десета поредна година надпреварата се организира от яхтклуб „Черноморец Бургас“ , Община Бургас и „Пристанище Бургас“ ЕАД. Събитията и самата ветроходна регата ще продължат до неделя- 24.06.18. Тогато ще бъдат наградени призьорите в 6-те ветроходни класа.

Най-оспорваната дисциплина се очаква да бъде специалната гонка за призовете на спонсорите. Тя ще се проведе в акваторията на Пристанището съвсем близо до зрителите. Атранцията ще бъде достъпна за всички и ще могат да се насладят на ветроходството от „една ръка разстояние“. Организаторите са предвидили зрителски места, разположени по пешеходната алея в пристанището –  от Фара през Морска гара до Магазията.

И това не е единствената изненада за любителите на беторходството. В програмата на регатата ще бъде включен и най-добрият хоби готвач в България- бургаския пожарникар Станислав Райчев, който ще награди част от победителите и ще раздава автографи на многобройните си фенове.

В същинската част на надпреварата, която ще се проведе в събота между 16 ч. и 18 ч. ще участват децата от клас Оптимист. Този клас ще се проведе за първи път в рамките на регатата. Яхтклуб „Черноморец Бургас“ очаква в тазгодишното състезание да се включат над 160 състезатели. Заради големия интерес от страна на зрителите и участниците пред Мостика на Бургас ще бъдат разположени 2 състезателни дистанции, а състезателните гонки в клас „Оптимист“ ще бъдат на дистанция IODA вариант.

Съдийският състав и журито на регатата, както винаги са експерти-представители на трите ветроходни центрове – Бургаската съдийската колегия от ЯК „Черноморец Бургас“. Главен съдия ще бъде Пламен Георгиев, който е член на ръководството на Варненската ветроходна съдийска колегия. Съдийското жури ще бъде ръководено от Георги Паунов- международен съдия от РВСК София, а негови колеги в комисията по оценките са Бистра Рачева – РВСК Варна и Валентин Николов – РВСК Бургас.

По традиция и тази година партньори на събитието ще бъдат Бургаска Фотографска Общност. Техните фотографии ще запечатат най-вълнуващите мигове от регата.

Няма коментари