Стари коли горят по улиците на Благоевград

Благоевград придоби славата на града с най-много „коли бомби“ в страната за последните месеци. Пламнали автобуси и леки коли са се самозапалили поради технически неизправности и гръмнали газови инсталации.

Според експерти най-често „взирвоопасните“ автомобили са старите превозни средства, тези които не се поддържат системно, а най-често и тези без катализатор. Това създава предпоставки за подобни тежки случаи, които биха могли да костват човешки живот.

Благоевградчани са притеснени и ето защо един от най-често подаваните сигнали в безплатното мобилно приложение – Civi е именно опасни стари автомобили.

коли-Благоевград

Как ще помогне на Благоевград спирането на коли без катализатори?

В България над 70% от колите са втора употреба, което според изследвания е една от основните причини страната ни да бъде често поставяна в статистики за най-мръсен въздух. Спирането от движение на старите автомобили без катализатор е мярка, която се очаква да промени статистиката, която често ни поставя до страни като Индия и Китай.

София е сред пионерите в България, която спря от движение колите без катализатор от края на 2017г. Това означава, че няма да бъдат регистрирани такива коли, както и че ще бъдат незабавно спирани от движение. Кога тази мярка ще бъде приета и в община Благоевград?

Въпреки това тази мярка среща отпор от много граждани и организации, определяна като твърде радикална за стандарта ни. Ако имате мнение или предложение по този въпрос, сподeлете го в мобилното приложение Civi за Благоевград и така сигнала ви ще стиге до отговорния орган.

Подай сигнал в Civi бързо и лесно

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и вас да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието и качеството на живот на гражданите в Благоевград.

 

Коментарите са затворени.