До 2050 г. в морето ще има повече пластмаса от риба. Световният ден на околната среда в борбата със замърсяването

Днес е Световният ден на околната среда.

Той е иниациран от ООН и представлява най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда.

Провъзгласен е на на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция, на 15 декември 1972 година. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

В своята резолюция Общото събрание призовава държавите и организациите членуващи в ООН ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, потвърждаващи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

„Да победим замърсяването с пластмаси“е тазгодишната тема на Световния ден на околната среда, а блогът на приложението Civi неведнъж е публикувал проблеми на гражданите и общините, свързани със замърсяването на околната среда. Незаконните сметища и извънгабаритните боклуци са само част от стотиците сигнали, получени на платформата, която свързва граждани и общини.

 

Борбата с замърсяването от пластмаса  приоритет на България и Европа

 

Днес Министерство на околната среда и водите публикува съобщение, от което става ясно, че 80% от замърсяването на моретата от пластмаси идва от сушата.

В началото на летния сезон министерството е призовало концесионерите на плажовете доброволно да поставят информационни табели и съдове за разделно събиране и оползотворяване.От институцията обещават в края на лятото да обобщят резултатите от призива и да предприеме конкретни законодателни инициативи в тази посока, а Civi от своя страна ще следи темата.

През юни пък се очаква на Съвета на министрите на околната среда на Европейския съюз да бъдат приети заключения, които да провокират бъдещи законодателни решения по посока на борбата със замърсяването от пластмаса.

„Първата и най-важна стъпка, която трябва да направим в борбата със замърсяването от пластмаси е промяната в мисленето. Досега мисленето и действието на човечеството е вървяло линейно – имаме суровина, произвеждаме продукти, употребяваме ги и те стават отпадък. През последните години ние правим стъпки към затваряне на тази линия в кръг, така че отпадъкът да се превръща отново в суровина и продуктите да се употребяват максимално дълго и ефективно. Целта е накрая да остава малък или никакъв отпадък. Природата е перфектният пример за това – в нея няма отпадък, всяко нещо е потребно.

За да постигнем тази цел много е важно да започнем промяната още при дизайна на продуктите, така че те да са от рециклируеми суровини, да са с възможно най-дълъг живот и употреба и накрая отново да се превръщат в суровини. Промяната в мисленето трябва да започне с възпитанието и образованието още в най-ранна възраст. Защото независимо от законите, които се приемат, ако промяната в мисленето не е факт, трудно бихме могли да говорим за сигурен и устойчив ефект“, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод днешния ден.

На 16 януари тази година бе приета първата по рода си всеобща европейска стратегия за пластмасите. Тя предвижда до 2030 г. всички пластмасови опаковки на пазара на ЕС да бъдат рециклируеми, потреблението на пластмаси за еднократна употреба да се намали, а преднамерената употреба на пластмасови микрочастици да бъде ограничена.

Ако не променим начина, по който произвеждаме и използваме пластмасите, до 2050 г. в океаните ни ще има повече пластмаса, отколкото риба. Това е предизвикателство, с което гражданите, промишлеността и правителствата трябва да се справят заедно, заяви по време на приемането на стратегията Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия, който отговаря за устойчивото развитие.
В допълнение, Европейската комисия предложи забранителен списък с някой от най-разпространените отпадъци от пластмаса в океаните и моретата.
Повече по темата може да прочетете тук:

Топ 10 пластмасови продукта, които ЕС забранява

 

София и добрите новини за рециклирането на отпадъци

 

На днешния ден си струва да припомним и статистика, оповестена наскоро от Столична община, каято показва, че 84% от боклука в столицата се рециклира, благодарение на интегрираната система за преработка на зелените, биологичните и битовите отпадъци на града.

Новата цел на общината е да рециклира 90% от боклука на софиянци, а Civi се надява всички големи общини в България да последват примера на столицата, тъй като се оказва, че в национален мащаб рециклираме едва 2,8% от отпадъците си.

 

Повече по темата може да прочетете тук:

Рециклираме едва 2,8% от боклука си. Къде е най – мръсно?

 

Един добър пример от Великобритания в борбата със замърсяването от пластмаса

 

През април тази година организаторите на над 60 фестивала и културни събития във Великобритания, обединени в Асоциацията на независимите фестивали, забраниха използването на пластмасови чаши, чинии, брокат и други пластмасови инструменти за еднократна упротреба.

Според асоциацията това е „един от най-критичните проблеми“, пред които е изправен светът с днешна дата.

Пълната забрана за пластмасови изделия трябва да се осъществи в рамките на 3 години. Тази година ще бъдат забранени пластмасовите сламки, а до 2021 г. ще бъдат забранени и бутилките.

 

Когато забележите проблем със замърсяването, сигнализирайте на общината

 

Ако забележите проблем със замърсяването във вашия квартал, както и други проблеми във вашето населено място, веднага сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

Няма коментари