Замърсяването на Бургаския залив е причинено от „Мопанг“

Civi получи множество сигнали за замърсяване на плажната ивица и морето в Бургаския залив. След като обработихме и предадохме сигналите на РИОСВ- Бургас по компетенция получихме официална информация, че замърсяване всъщност няма, а туристите просто са попаднали на „катранени топчета“, които не попадали в категория замърсяване. Два дни по-късно обаче се оказва, че замърсяване има. То е причинено от мазутен разлив от потъналия кораб „Мопанг“ край Созопол.

Сутринта на 14.08 започна поставянето на плаващи заграждения, за да се спре теча. Според директорът на Изпълнителна агенция “Морска администрация“ кап. Живко Петров до края на деня трябва да бъдат монтирани 1000 метра от тях, за да бъде напъл обезопасен корабът. Според предварителната информация в резервоарите на „Мопанг“ има близо 150 тона гориво, което трябва да бъде източено по специален начин, за да се предотвратят последващи разливи.

Кап. Петров добави пред медиите, че и допълнителни огледи ще бъдат направени на кораба, за да се прецени как да се извади остатъчното гориво. През днея водолазите, които ще извършват дейностите проверка и обезопасяване под вода ще огледат дъното и ще се направи график на операцията по източване на мазута от „Мопанг“. Експертът от Изпълнителна агенция “Морска администрация“ не пропусна на успокой гражданите, че днес няма ново замърсяване.

„Нищо обезпокоително няма. Има лек филм във водата, който не е опасен като замърсяване. Това са отблясъци на слънцето. Сериозни петна повече няма разпространени“, каза още кап. Петров.

Корабът „Мопанг“ е потънал през 1921г. на разтояние 10км. от Созопол. Причината за корабокушението е избухнала подводна мина датираща от Първата световна война.

корабът „Мопанг“ (изт: http://www.bg-diving.com)

Още по темата:

РИОСВ – Бургас: няма замърсяване по южното крайбрежие, само- катранени топчета

Няма коментари