Пълна промяна за Западен парк за 11 млн. лв. Какво да очакваме?

След по-малко от година софиянци ще се сдобият с напълно нов облик на един от най-старите си паркове, Западен парк. 

Ремонтът трябва да започне до седмици и ще продължи 10 месеца.

Изпълнението на реконструкцията е поверено на „Галчев инженеринг“, фирмата, която работеше по ремонта на НДК за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Компанията ще получи 8,5 млн. лв. с ДДС.  Толкова е и сумата, която получаваме от еврофондовете за ремонта.

Какво ще бъде променено

Приложението Civi, което свързва граждани и общини, често получава сигнали за занемарени градски пространства, а множеството оплаквания показват, че градът има нужда от свежи места за разходка и почивка.

Затова е хубаво читателите на Civi да знаят, че ще бъдат възстановени общо 530 дка от Западен парк.

Западен парк е най-големият парк в София

Ще бъде ремонтиран главния вход, настилките на алеите ще бъдат подменени, ще бъдат възстановени сухия фонтан и цветната изложба и розариума, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще бъде отворен вход към район „Люлин“, за да може гражданите на тази зона да имат по-удобен достъп.

Нова поливна система, видеонаблюдение и осветление ще са част от новите екстри, с които ще се сдобие парка. Проектиран е и специален веломаршрут, свързан с градските велоалеи.

Това  е втори мащабен за облагородяване на градската среда

Първият беше преди близо две години, когато в София се появи първият изцяло нов парк от 30 години насам Парк „Възраждане“ заема 52 дка площ  в кв. „Зона Б5“ и главен вход към бул. „Скобелев“. Строителството му започна в края на 2015 г. и приключи в началото на следващата година (2016 г.). Проектът е изпълнен под ръководството на Доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова и е на стойност 6 млн. лв., но има безценно значение за няколко съседни квартала.

Ако забележите нередност

Ако забележите нередност, свързана с ремонта на Западен парк или други паркови пространства, както и за всички останали проблеми на вашето населено място, сигнализирайте на общината.

Най-лесния начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

 

Коментарите са затворени.