ЗАЩО Е КАЛЕН „ЗАДНИЯТ ДВОР“ НА БАН?

СИГНАЛ НА ПРИЦЕЛ ОТ ВИКТОР АСПАРУХОВ, СОФИЯ

Въпреки вече докараните и стоварени павета преди години, входът към БАН, в „Младост“ 1А, остава в това състояние.“  – това пише потребителят на Civi от София – Виктор Аспарухов.
В прицела на гражданина е една от многото бази на БАН в София – в случая, тази на ул. Анна Ахматова“ в Младост 1 А. Сигналът е входиран от Civi и очаква своето разрешение.
Въпреки, че постъпват много реакции на граждани за увредена пътна настилка, случаят на Виктор Аспарухов е наистина по-специален, заради символиката, която носи.
Централната сграда на БАН се намира на ключово място в столицата – точно срещу Народното събрание – локация, която навремето е подбрана, за да внушава важността на науката. Тя е точно толкова важна за просперитета на една държава, колкото и добрата политика.

Жълтата сграда на ул. “15 ноември“ има интересна история. Тя е официално завършена през 1928 година върху земя, дарена от Столична община. Специалният момент е, че 22 български академици ипотекират свои лични имоти, срещу които внасят 3 милиона лева в строителството на сградата. Ако в момента българската наука има „добра фасада“ пред гостите на столицата, причината е в личната ангажираност на българските учени и българската държава в началото на 20 век.
Балкански академии на науките: гръцката, румънската, сръбската и българската

Сгради на балканските академии: гръцката, румънската, сръбската и българската

Въпросът е – как изглежда задният двор на българската наука?
Ясно е, че БАН е огромен конгломерат от звена и институти, с бази из цялата страна. Поддръжката и ремонтът им вероятно би изисквал милиони левове. Но в случая със сигнала на Виктор Аспарухов видимо става дума за административна небрежност и разсеяност.

От снимковия материал и информацията на гражданина става ясно, че паветата са осигурени още преди години, просто не са наредени, а лежат в обрасъл с трева двор. И това е възможно да се промени. За да изглежда малко повече „задният двор“ на БАН като фасадата в центъра на София.

Автор: Т. Гогов

 

 

Няма коментари