Бургазлии с главоболие – въздухът в града мирише на петрол

През януари 2018 множество сигнали бяха подадени в мобилното приложение Civi за мръсния въздух в Бургас следствие от работата на Лукойл Нефтохим и завода Кроношпан. Проверки бяха извършени и двете предприятия бяха солидно санкционирани. Днес, обаче, 3 месеца по-късно, сигналите отново са налице, а въздухът е все така мръсен по думи на жителите на морския град.

сигналите за мръсен въздух в бургас и миризма на петрол продължават

Димна завеса трови жителите на морския град

Според гражданите паричната санкция е недостатъчна

След като януари месец се даде гласност на проблема с мръсния въздух в община Бургас, хиляди граждани изразиха негодувание и се включиха в протест срещу замърсяването на въздуха и предприятията в града, които според тях са едни от основните виновници за това. На митинга се  коментираше, че въздухът е тежък, задушлив и лепкав, ежедневно изпускат отровни газове и мирише на нефтопродукти. От сигнали в Civi става ясно, че основните замърсители в морския град са руската рафинерия ЛукОЙЛ /бивш Нефтохим/ и австрийският дървообработващ завод „Кроношпан”.  2 седмици по-късно проверка бе извършена и РИОСВ – Бургас наложи глоби на двете предприятия, които са основен замърсител с производствената си дейност. 100 хил. лв. парична санкция за „Лукойл Нефтохим“ и 40 хил. лв. глоба за „Кроношпан“. Възмутени граждани коментираха, че това е нищожна глоба за предприятия с такъв мащаб и че, нищо няма да се промени. Други обнадеждени се радваха, че се вземат мерки.

Остра миризма на петрол се усеща в целия град

Днес сигналите за мръсен въздух продължават да пристигат в приложението Civi и ситуацията с нивото на замърсяване не изглежда по-различна.  Ето как Симеон описва положението в своя сигнал: „Страшна миризма на Химикали…петрол….нефтозавода. 06:00 ч.“  Неговият съгражданин Иво допълва, че така е в целия град, не само в квартал Възраждане и Изгрев, откъдето са сигналите. Жители на града се оплакват от болки в главата следствие на силната и остра миризма на петрол. Сигналите  за замърсения въздух бяха подкрепени от стотици граждани, което им придава допълнителна тежест пред общината. Те са обработени и входирани от контактния център на приложението. Предстои отговорните институции да дадат официален отговор. Законовият срок е до 30 дни. Гражданите очакват да видят какви мерки ще бъдат взети този път и до колко успешни ще бъдат те.

Няма коментари