5 – те най-дразнещи проблема за българския гражданин

В безплатното мобилно приложение Civi ежедневно се получават най-различни сигнали за наболели проблеми в градската среда от всяка точка на България. Кои, обаче, са категориите граждански болежки, които разпалват най-силно недоволство? Кои са нещата, които дразнят жителите на България най-много, според данните от Civi?

Дупките по улиците – дразнител номер 1 за българския гражданин

Над 600 сигнала за различни по големина и форма дупки и разрушена пътна настилка са получени през последните няколко месеца в Civi. Сигналите идват от цяла България, като най – активни за момента са гражданите от Бургас, Варна, Стара Загора, София, Добрич и Велико Търново. Всеобщото мнение е, че дупките се запълват и отремонтират некачествено, ако въобще се ремонтират. След всеки зимен или дъждовен сезон ремонтна дейност е отчетена привидно, едни пари са получени и изхрачени, а само след няколко месеца ситуацията с пътната настилка е същата.

Над 500 са сигналите за замърсени площи. Те включват незаконни сметища около междублокови пространства, изпочупени или липсващи кофи за боклук. Често сигнали биват получени и за незаконно изхвърляни строителни отпадъци, което също се оказва нерегулиран и наболял проблем за българина.

Неправилното паркиране остава все така дразнещ и нерешим проблем не само в големите градове. Коли по троатоарите, запушващи входове и изходи, на пешеходни пътеки. Сигналите буквално валят. В борбата си да запазят паркомясто поне пред дома си, много граждани прибягват до незаконно и саморъчно монтирани паркинг колчета или табели със заплахи. Неправилното паркиране е и една от основните причини за повредените тротоари, които също са масов проблем. Те принуждават пешеходци и майки с колички да слязат на пътното платно, рискувайки да станат част от инцидент.

Изоставените автомобили, които дебнат отвсякъде, заемайки парко места и площи, са друг често срещан проблем. Процедурата за принудителното им отстраняване от общините е дълга и тромава. През приложението за сигнали Civi са получени множество сигнали за автомобили, спрени от движение преди повече от 4 -5 години. След като сигналите на гражданите бяха внесени към съответните общини, голяма част от автомобилите бяха репартирани.

В редица градове голяма част от уличните лампи са счупени, повредени, неизправни, липсващи или напълно амортизирани. Някои от лампите просто са изгорели, но мерки за смяна на крушките не са взети. Оказва се, че в почти всеки град проблем е и неработещото и липсващо улично осветление. Повече от 200 сигнала са получени само в последните няколко месеца.

 

Подай сигнал – реши проблем!

Това са 5-те категории, в които получаваме най-много индивидуални и подкрепени сигнали. Не по-назад са и сигнали за опасни шахти, разрушени и повредени детски площадки и замърсен въздух. Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Няма коментари