CIVI-ГЕРОИ/ ИРА ОТ ПЛОВДИВ: „НАЙ МЕ ВБЕСЯВА, КОГАТО НЯКОЙ СЕ ПРАВИ НА ТАРИКАТ!“

Ежедневно в Civi постъпват стотици сигнали. Някои от тях, като този на Ира Станева от Пловдив, съдържат в себе си не само проблем, но и идея за неговото решение.
Ира ни писа по повод пътен знак В1 на площад „Сливница“ и ул. „Белград“, който затваря улица и принуждава водачите, заради няколко метра, да правят обиколка на целия квартал. Оказва се, че знакът е поставен заради служебен абонамент (паркинг за клиенти) на банка. Неудобството провокира Ира да подаде сигнал в мобилното приложение, който спокойно можем да наречем „образцов“.

СИГНАЛЪТ НА ИРА

Ира е направила детайлни схеми на проблемното каре край банката, с всички необходими означения и е посочила възможното решение. Това ни заинтригува да се свържем с нея, за да разберем какво превръща оплакването в нещо различно – в градивна критика. Представяме ви Ира от Пловдив – един от нашите Civi-Герои!

 Здравей, Ира! Бяхме впечатлени от начина, по който си подготвила и оформила сигнала си. Хванала си го и почти си си го разрешила. Ако имаше печата на общината, сигурно  можеше и да си го подпечаташ…

Когато искаш да бъдеш разбран, трябва да обясниш. За да няма после: „Нещо не разбрах“. Пък и вие това го вършите доброволно и гледах да ви спестя колкото се може повече работа по сигнала.

 Разкажи ни малко с какво се занимаваш?

 Аз съм графичен дизайнер и точно това ми е силата – да обяснявам чрез картинки. Сигурно и по тази причина сте се впечатлили от това, което съм направила. А и съм такъв човек – чувството за справедивост, когато е нарушено, просто доста паля (смее се) и се опитвам по всякакъв начин да убедя хората срещу мен, че справедливостта е нарушена.

На какви неща реагираш най-често – чисто битово, житейски?
 Много мразя някой да прави някого на луд. Това ме вбесява – когато някой се прави на тарикат. Чисто битово, доста често давам път на някой да мине пред мен, даже помахвам с ръка, за да бъдa видяна. И в момента, в който завие, като го видя, че кара и говори по телефона – това много ме вбесява. Оня ден пък много се вбесих, когато една полицейска кола мина на червено зад мене.

Сигналът за банковите паркоместа не е първият ти сигнал за Civi, нали?

 

Всъщност ми е първият сигнал, просто подкрепих още 2 – единият беше преди около месец. И още един –  за неправилно паркиране на кръстовище. Подкрепих го с още няколко снимки, на които се вижда полицаите как седят и пият кафе пред паркиралите автомобили на кръстовището.

Кажи за конкретния сигнал с банката и затворената улица – как го забеляза – може би живееш наблизо или работиш там?

Да, офисът ни се намира точно срещу Новотела. И оттам ми минава пътят, просто нямам откъде да мина. Всички хора, които живеят или работят в района, си го нарушават този знак. Поставиха го накъде преди година.

Заради конкретния проблем ли свали Civi?

Не, свалих го, когато за пръв път някой от моите приятели го сподели във Фейсбук. Исках да го разгледам. Свалих Civi и видях, че около моя район имаше подаден сигнал и го подкрепих. После продължих да си го ползвам.

Кои ти се струват най-големите проблеми на твоя град Пловдив?

Най-големите проблеми са започването едновременно на много ремонти на  всички главни булеварди в града и проточването им с години. Една отсечка от 2 км, която свързваше Пловдив с Коматево, се правеше 2 години. Хората фалираха, имаха магазини, автосервизи – затвориха ги… За някакъв ремонт, който не е нищо особено. А за сравнение, пътят Пловдив – Асеновград го направиха за месец-два, а беше доста по-дълъг като трасе. Сроковете просто са немислими!

А подобрения има ли – все пак сте европейска столица на културата за 2018-та година?

Все още не мога да кажа… А, има едно добро нещо – уж казват, че има умни светофари в града, но аз само на едно място съм видяла – кръстовището на „Васил Левски“ и „Дунав“. И наистина там пропускливостта на автомобилите е доста добра. Иначе откакто сложиха „малоумните светофари“, както им викаме в Пловдив, задръстванията станаха доста по-осезаеми.

Каква е твоята мечта за Пловдив, как си представяш твоя град в най-добрия му вариант?

То не е само за Пловдив, а е за цялата държава. Иска ми се населението на тази държава да се превърне в народ. Защото, хората, които населяват една държава, ако не са народ, който да мисли за нея и да работи в някаква посока, да си държи на правата, то не е народ, то си е просто население.

Материала създадоха:

Ивета Стоянова
Теньо Гогов

Няма коментари