Пазете кучетата: месо с пирони!

Civi получава множество сигнали за бездомни животни от цялата страна. За първи път обаче попадаме на информация за умишлено убийство на кучета по особено жесток начин.

Постове в социалните медии съобщават за зачестили случай на намерена кучешка храна пълна с пирони. В мрежата се разпространяват снимки от парк в Дорсет, южна Англия, където човек намира пържола със забити в нея множество пирони. Месото е намерено на оживена пътека за разхождане на кучета.

Намерено месо с пирони в Дорсет, Англия

Острите глоздеи могат да разкъсат вътрешностите на животното веднага след поглъщане и а доведат до вътрешни кръвоизливи и мъчителна смърт. Авторът на снимките съветва всички стопани на кучета и граждани да сигнализират за подобни случаи и при възможност да изхвърлят опасното месо в боклука, така че други животни да не го намерят.

Хиляди коментари и споделяния на публикацията показват, че случаят не е изолиран и жестоката саморазправа с животните е характерна за много страни включително и България. Миналата година за подобен случай е сигнализирано и в Ботевградската прокуратура. Разтревожена жителка подала сигнал в Дирекция „Сигурност и обществен ред” за разпръснати парчета месо. Във всяко едно от тях целенасочено били поставени пирони.

За убийство на куче законът за защита на животните предвижда затвор, при доказване на това престъпление. Съгласно чл. 325 „а“ и „б“ от Наказателния кодекс човек, който е убил, тежко и трайно е увредил животно може да бъде осъден на до 3 години затвор и да бъде глобен от 1 000 до 5 000 лв.

Парчетата месо, намерени в градинката до църква „Успение Богородично”, Ботевград

Няма коментари